- In de valutawereld zijn alle ogen woensdag gericht op de Amerikaanse centrale bank, die de beleidsrente naar verwachting verlaagt.
- De VS staat hierin echter niet alleen, zoals blijkt uit de ontwikkelingen in onder meer Indonesië en Zuid-Afrika.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt de ontwikkelingen in enkele grote, opkomende economieën.
ANALYSE – Alle schijnwerpers in de financiële wereld zijn deze week gericht op de Federal Reserve. Woensdag neemt de Amerikaanse centrale bank een besluit over de beleidsrente.
In de schaduw van de Amerikaanse centrale bank wordt er ook in veel andere landen een knoop doorgehakt over de beleidsrente. Daar zitten ook een groot aantal opkomende economieën bij, waaronder maar liefst vier van de zogeheten fragile five. Die term werd in 2013 bedacht door James Lord. Hij bracht als analist van Morgan Stanley indertijd in kaart welke landen bij uitstek kwetsbaar waren op het moment dat de Amerikaanse dollar zou stijgen.
Lord keek daarbij onder meer naar de mate waarin landen afhankelijk waren van buitenlandse investeringen voor het aanwakkeren van economische groei en naar de omvang van de vreemde valutareserves.
Op basis van die factoren stonden Brazilië, Indonesië, Turkije, Zuid-Afrika en India bovenaan de lijst van landen waar beleggers zich zorgen over moesten maken.
In de eerstgenoemde vier landen neemt de centrale bank woensdag of donderdag een rentebesluit. Dat begon woensdag in alle vroegte met een verrassing in het Verre Oosten.
Indonesië verlaagt rente
Bank Indonesia heeft woensdag de beleidsrente met een kwart procentpunt verlaagd naar 6 procent. Slechts 3 van de 33 economen die door financiële nieuwsdienst Reuters waren gepeild, hadden daarop gerekend.
Aan de ene kant was er alle ruimte voor een renteverlaging, aangezien de inflatie al enige tijd binnen de gewenste bandbreedte van 1,5 procent ot 3,5 procent beweegt. Maar Bank Indonesia maakt zich steeds meer hard voor een sterke rupiah. Hierdoor is de import van buitenlandse goederen- en diensten relatief goedkoop, waardoor de inflatie makkelijker onder controle blijft.
Het moet raar lopen als Zuid-Afrika morgen niet het voorbeeld van Indonesië volgt. In dat land schommelt de inflatie eveneens binnen de marge van 3 procent tot 6 procent waar de South African Reserve Bank op mikt.
Daarnaast kan de economie van Zuid-Afrika wel een impuls gebruiken. De bestedingen door de lokale bevolking stagneren en de grondstofexport staat onder druk door de zwakke groei van de wereldeconomie. Een renteverlaging in het Afrikaanse land komt in ieder geval veel minder als een verrassing dan die in Indonesië.
Turkije heeft flinke stappen gezet met rente
In Turkije hoeven valutahandelaren er niet op te rekenen dat de centrale bank aan de beleidsrente sleutelt. Onder druk van president Recep Tayyip Erdoğan lag de beleidsrente lange tijd veel te laag. Hierdoor bleef de inflatie torenhoog en de lira heeft binnen tien jaar meer dan 90 procent van zijn waarde verloren.
Sinds een jaar krijgt de centrale bank meer ruimte om een eigen koers te varen. De beleidsrente is binnen anderhalf jaar opgeschroefd van 8,5 naar 50 procent. Aanstaande donderdag blijft dat tarief waarschijnlijk op peil, om vervolgens in het najaar iets te dalen.
In Brazilië gaat de beleidsrente woensdag naar verwachting juist een tandje hoger. Vlak nadat de Braziliaanse centrale bank begin 2021 officieel onafhankelijk werd, ging de rente in twaalf stappen van 2 procent naar bijna 14 procent. Dankzij dat daadkrachtige optreden kwam de inflatie in Brazilië veel eerder onder controle dan in de westerse wereld. Bovendien stal de real hierdoor de show op valutamarkten in 2022.
De laatste maanden staat de munt wat onder druk als gevolg van het oplopende begrotingstekort. Maar de wijze waarop de centrale bank in Brazilië werk maakt van inflatiebestrijding, onderstreept dat het vijftal er een stuk beter voorstaat dan de achterhaalde benaming 'fragile five' doet vermoeden.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.